Изпъване на платно на подрамка с приковаване отстрани. Картината е една вълшебна реалност, която има магията да те откъсне от делничната проза и да ни потопи в един прекрасен свят, света на изкуството. Затова всичко в една картина трябва да бъде съвършено–магията лесно може да изчезне, един гарантиран начин това да се случи е да гледаме картина с отпуснато, провиснало платно. То може да е набръчкано по ъглите, да е цялото на големи талази или да има малки вълнички и колкото и да е хубава картината ефекта е унищожителен.За това правилното изпъване на платното върху подрамката е изключително важно – от него зависи по-нататъшния вид на творбата. Такова изпъване е задължително за стари работи, които често са в лошо състояние с неподходящи подрамки, понякога населени с дървояди. Първото нещо, което трябва да се поправи след покупката на такава картина е тя да се преизпъне и прерамкира.

изпъване на платно с приковаване отстраниизпъване на платно с подрамка с приковаване отстрани  

Изпъването на платно върху подрамка може на пръв поглед да изглежда проста механична работа, но всъщност има своите тънкости. Проблемът тук е, че неправилно изпънатото платно, на пръв поглед е като барабан, но с течение на времето се набръчква било по ъглите, било на най-неочаквани места. Това се получава, ако не се  запази неговата конструкция-начина по който се преплитат нишките му. Допълнително усложнение създава и факта, че често платната в не са от еднороден материал-в наши дни се смесват ленени, памучни, конопени или изкуствени нишки, които имат различни характеристики и това прави изпъването особено деликатно.
Поради всички тези причини професионалното изпъване на платно върху подрамка извършено в ателието е една гаранция, че във времето няма да имате проблеми.